Delge lite kunskap

Idag har vi promenerat med Freja till förskolan och sen en liten promenad innan vi väl kom hem. Wilmer åt gröt och jag tog ett par smörgåsar innan vi packade in oss i bilen för att åka till BVC. Vår vanliga sköterska var inte där, men vi fick en som är minst lika bra :) Det var ett läkarbesök och allt såg fint ut. Vår lille lille på 8,4 kg och cirka 67 cm lång. Sen åkte vi hem för att äta lunch innan vi gick och hämtade Freja. Det blev en timmes promenad på hemvägen medan barnen sov gott i vagnen. Wilmer sover fortfarande. Jag sitter i köket så jag har uppsikt över honom eftersom han ligger på skötbordet i hallen. Vid minsta rörelse som tecken på att han vaknar kan jag titta till honom. 

Han är väldigt rörlig nuförtiden nämligen! Rullar och vrider sig så honom kan jag inte lämna någonstans och räkna med att han ligger kvar där. I morse började han försöka åla sig iväg. Stoppa tiden! :) 

Jag tänkte tipsa om två poddar om man är småbarnsförälder. Rulla vagn för små barn där de tar in experter som svarar på vanliga frågor. Även Barnpsykologerna är en bra podd med experter på barn. Jag tycker det är ett bra sätt att lära sig knep och att reflektera över sitt eget föräldraskap. 

Jag har bland annat lärt mig att barn ser de negativa/arga/ledsna stunderna som betydligt värre än de glada och roliga stunderna. På en arg/ledsen stund går det på 5 stycken glada/roliga stunder med föräldern för att barnet inte ska tycka att föräldern är arg hela tiden utan att man har en bra relation. Det är därför det är så viktigt att välja sina fighter och inte bråka över småsaker. 

Jag har även lärt mig att om ett barn uttrycker någon form av känsla ska man som förälder inte vifta bort känslan. Det är viktigt att visa att känslor är okej genom att tala om att man ser barnet. "Jag förstår att du blir ledsen...", "Jag ser att du är arg nu..." och säga detta innan man förklarar varför något måste bli på ett visst sätt. T ex "Jag ser att du blir arg och ledsen nu när jag stänger av tvn. Det är helt okej att du blir det men du har tittat i en timme nu så nu stänger vi av och gör något annat." 

Respektera barnet, sätt gränser för det som är viktigt och ha så roligt tillsammans som möjligt. Basen i relationen bör vara så mycket kärlek som det bara är möjligt! Jag är så glad att jag har lyssnat på poddar av det här slaget och lärt mig mer om föräldrarollen. Numera är det inga tårar vid hämtning på förskolan, även om Freja inte vill följa med hem. Jag ser och förstår medan jag förklarar varför hon behöver följa med mig hem. Att hon inte kan stanna kvar när alla gått hem och att jag hämtar henne där och då. :) 

(null)

(null)

(null)

(null)

Freja, Vardag, Wilmer | | Kommentera |
Upp